Jeg oplever jævnligt at snakken går ind på de forskellige kategorier af netkabel. Men hvad er det præcis du får når du vælger et Cat5e kabel i stedet for et cat5 ? eller hvorfor vælge Cat5e når du kan få Cat6 kabel?
Lad os lige tage den første Cat 3 kabel, det understøtter 10 Mbps, og er bruges stadig til telefoni på 2 ledere. Det ses også at der benyttes Cat 5 kabel hvor der klikkes en 4 vejs splitter i, så hvert stik får 2 ledere, så der kan sluttes 4 telefoner til.
Cat5 kabel – Det var introduceret som Fast Ethernet og understøtter både 10 og 100 Mbps op til 100 meter.
Cat5e kabel – Er en ”Enhanced” udgave af Cat5, derfor den har e’et. Forbedringen kommer ved at der er mindre Crosstalk, hvilket betyder mindre interferens mellem kablerne. Den store forbedring er at den understøtter op til Gigabit hastigheder. Kablet er stort set identisk til Cat5 kabel på alle måder. Den øgede hastighed kommer ved at den bruger 4 par til data i stedet for kun 2 i Cat5.
Cat6 kabel – Har ændret lidt på hvordan kablerne skal samles, og selve kablet er lidt mere ”twisted” end tidligere versioner. Kappen til at beskytte kablet er også tykkere end Cat5e. Men Cat5 og Cat5e slår Cat6 på hvor langt den kan sende data med dens højere kapacitet. For Cat6 understøtter 10 Gbps, men kun over kortere længder. Hvor Cat5e kunne sende 100 meter, kan Cat6 kun sende 37-55 meter alt efter hvor meget støj der er fra andre kabler.
Cat6a kabel – Afhjælper det største problem med Cat6 kabel, nemlig hvor langt den kan sende med 10 Gigabit. Cat6a kan sende 10 Gbps over 100 meter. Det er løst med at have endnu tykkere plastic kappe rundt om kablet til at holde støj ude. Kappen gør samtidigt kablet mindre fleksibelt at arbejde med, samt dyrere.
Cat7 kabel – var oprindelig beregnet til at give 10 Gigabit over 100 meter via kobber kabel. Dog overhalede Cat 6a indenom og tillod det samme. Det betyder også at Cat 7 reelt ikke er godkendt af TIA/EIA.
Cat7A kabel – Simulation har vist at det kan overføre 40 Gigabit over 50 meter, og op til 100 Gigabit over 15 meter. Cat7A kabel er som Cat7 ikke godkendt
Cat8 kabel – Er kun beregnet til data centre hvor afstanden fra server til switch er korte. Kablet er beregnet til 25/40 Gbps over 30 meter. Kablet termineres stadig i RJ45 stik og ligner lavere kategori kabel.
Der findes derudover mange forskellige typer indpakning. Typisk snakker man dog kun om Shielded (SFTP/STP) eller unshielded (UFTP/UTP) twisted pair kabel (SFTP/UFTP). Hvis du nogensinde selv har samlet kabler, så kender du det nemt på at der er sølvpapir uden om kablet i STP. Der findes forskellige versioner, hvor hvert par kabler kan være viklet ind.
Fordelen ved STP er at der er mindre støj fra de øvrige kabler. Ulempen er typisk en højere pris, specielt på installationen. Kablet er mindre fleksibelt, det er tykkere, så det kræver mere plads i installationen, og kræver specielle stik.
UTP kabel er billigere, tyndere og nemmere at installere og giver faktisk hurtigere overførselshastigheder end STP.
STP bruges typisk hvis kablerne trækkes i produktionsområder hvor der er motorer, generatorer, air condition anlæg eller andet hvor kablerne trækkes. Alle andre steder bruges stort set UTP.
Da jeg selv købte hus for snart 15 år siden, havde jeg en diskussion med en kollega. Jeg havde planer om at benytte Cat5e, det var billigere end Cat6. Det synes han var komplet åndsvag, og til det hus han var ved at bygge skulle der være Cat6 over det hele. Sidst jeg tjekkede ejede ingen af os noget der kører med mere end Gigabit hastighed.
Hvis du er på udsigt efter at fylde dit hus med kabler, så er det stadig noget der gælder for en lang årrække frem. I dag ville jeg vælge Cat6a, så har jeg 10Gigabit, og det vil jeg mene ville dække mine behov resten af min levetid. Og ja, jeg ville stadig trække fysiske kabler, og ikke nøjes med wifi.