Gode bøger jeg har læst, del 2

I mangel af imponerende overskrift, så er den kogt ned til det essentielle, Del 2 af bøger jeg har læst og givet en ultra kort anmeldelse af. Igen i denne runde af bøger er der, hvis jeg selv må sige det, en række “Skal læses” bøger. Hvor principperne i Carrots and Sticks er baseret på hjerneforskning og psykologi. Principielt går ud på om man bedst opnår resultater med en gulerod foran sig, eller en løftet pisk. Er du i stedet til bøger hvor du skal gøre op med de “gamle” måder at gøre tingene på, så er der i henholdsvis ReWork og Going Lean mange gode tanker og idéer til hvordan du gør op med “sådan har vi altid gjort det” måden at tænke på.

The awakening human being

Barbara Berger det vågne menneske – En Guide til sindets kraft

Der er 3 dele i bogen, Princip, Praksis og I dit liv. Bogen er lidt for blød og højtflyvende til min smag. Bogen bruger lidt for meget tid på sindets kraft og hvordan man kan vågne op til sindets natur og leve i harmoni med virkeligheden. Jeg så dog flere positive anmeldelser af bogen, der alle roste den til skyerne. Men som nævnt, så fangede den ikke mig. Derfor får den ikke mere end 2/6 stjerner.

DonaldDell

Donald Dell – Never Make the First Offer (Except When You Should) – Wisdom from a Master Dealmaker

Donald Dell er en sports agent der igennem et langt liv har repræsenteret og forhandlet kontrakter og sponsorater for store stjerner som Jimmy Conners og Michael Jordan. Det er en fortælling med store opture, men også nedture. Det er mere en selvbiografi end det er en guide til hvordan man bliver god til at forhandle. Bogen i sig selv kan godt virke som et sted hvor Donald kan prale over hvad han har opnået, men han giver også en masse værdifuld viden fra sig. Du bliver nok næppe den fødte forhandler ved at læse bogen, og det er han også klar over. Det er lige dele at læse dem han sidder overfor og dem han forhandler for, og ikke mindst bygge tillid. Men stadig værd at læse, 4/6 stjerner.

Nærvær, en praktisk guide til at leve i nuet

Ernest Holm Svendsen – Nærvær en praktisk guide til at leve i nuet

Ernest kommer ind på en række interessante betragtninger, og forsøger hele tiden at minde læseren om at fokusere på nuet, og trækker paralleller til hjerneforskning og psykologi og kobler det til hvad man selv kan gøre for at blive ved med at leve i nuet. Jeg hørte den som lydbog. 4/6 stjerner.

CarrotsandSticks

Ian Ayres – Carrots and Sticks – Unlock the Power of Incentives to Get Things Done

Bogen er om at få pisk eller en gulerod. Ian har igennem hans arbejde som professor arbejdet meget med begrebet, og har fundet frem til forpligtelseskontrakter, og hvornår man benytter sig af det. F.eks. ved et væddemål om at tabe sig, så giver det en højere motivation at vide at hvis man ikke overholder væddemålet, så går pengene til noget man ikke kan udstå. I Ians tilfælde George W. Bush Presidential Library. Idéen har han så ville dele med omverdenen, hvilket er blevet til stickk.com. 4/6 stjerner.

Rework

Jason Fried – ReWork

I bogen prøver de at gøre op med hvordan man normalt gør tingene, væk er langsigtet forretningsplanlægning, da de mener det er gætværk. I stedet skal man fokusere på det man selv laver, og ikke konkurrenten. Bryde estimater op i mindre bidder, møder er dræbende og ASAP er gift for organisationen. Jeg fandt mange af tankerne og idéerne i bogen ganske inspirerende. Det er ikke fordi jeg aldrig har hørt om idéerne før, for mange af punkterne findes i andre bøger jeg har læst. De formår bare at sammensætte dem på en inspirerende måde, og har selv god erfaring i at efterleve dem. Bogen er rigtig god, og den giver nye vinkler på traditionelle (og bureaukratiske) måder at gøre tingene på. Den skal klart læses. 5/6 stjerner.

TheToyotaWay

Jeffrey K. Liker – The Toyota Way – 14 Management Principles from the World’s Greatest Manufacturer

Lean biblen, eller ihvertfald en god bog at starte med for at få et større indblik i hvordan Toyota har optimeret deres produktionsapparat. Bogen giver ikke en genvej til hvordan man indfører TPS i næste uge. Derimod får man indblik de 14 principper Toyota bruger, og hvordan de gennemsyrer alt hvad der bliver lavet hos Toyota. Skal man i gang med lean, så kommer man ikke udenom at det er et godt sted at starte. 5/6 stjerner.

Buy-in

John Kotter – Buy-in – Saving Your Good Idea from Getting Shot Down

Hvordan undgår man ens idéer bliver skudt ned, og hvordan samler man stor opbakning til de ens idéer? Bogen forsøger igennem en historie at beskrive hvordan det foregår. Jeg synes ikke historien var lige så velskrevet som i hans “Isbjerget smelter”. Den giver dog stadig en god indgangsvinkel til hvad man skal igennem. Bogen er hurtig læst, og jeg sad med følelsen af at der godt lige kunne have været 100 sider mere. 4/6 stjerner.

RicardoBelliono

Richardo Belino – You Have Three Minutes! Learn the Secret of the Pitch from Trump’s Original Apprentice

En god bog der kunne minde om manuskriptet til en film. En ung brasilianer der har en idé, og hvordan han uden en krone på lommen og uden at kunne tale engelsk, alligevel kommer til USA for at præsentere hans idé om at få Elite Models til Brasilien, og om hvordan han senere i livet fik 3 minutter til at imponere Trump til at investere i hans golf resort. Jeg blev fanget af bogen, og kunne ikke undgå at synes om Belino, med alt hans gå på mod og vilje. 4/6 stjerner.

TheWarrenBuffetWay

Robert G. Hagstrom – The Warren Buffett Way, Second Edition

Bogen handler om verdens 4 rigeste mand, og hans vej til toppen. Hvordan han gennem smarte investeringer og opkøb har formået år efter år at holde sig på toppen. Det er en spændende fortælling om tankerne bag hans investeringer, og de få grundregler han har holdt sig til hen over alle disse år. 5/6 stjerner.

Going LEAN

Stephen A. Ruffa – Going Lean – How the Best Companies Apply Lean Manufacturing Principles to Shatter Uncertainty, Drive Innovation, and Maximize Profits

Bogen kommer ind på hvordan Toyota, Wal-mark og Southwest Airlines drager nytte af lean, og hvordan det effektiviserer produktionsapparatet. Hvordan alle i Southwest Airlines hjælper til, selv piloterne hjælper med at få de rejsende ind i flyet. 5/6 stjerner.

Er du nået her til og undrer dig over hvorfor der egentlig ikke er nogle romaner eller andet på listen? Så bliver det næppe det der kommer til at fylde siderne. Min kone kalder dem “arbejdsmæssige” bøger, men jeg finder dem spændende. Jeg har læst en del krimier og gyser historier, og indimellem rammer en ny bog også min læse liste. Det bliver dog ikke noget der kommer til at fylde siderne på denne blog.

Find flere boganmeldelser i de øvrige opslag på bloggen, du finder dem her. Del 1 og del 3.