Gode bøger jeg har læst, del 3

Selvom det ligner mine anmeldelser af bøgerne er kommet i løbet af 1 time på samme dag, så har det været et work in progress over de sidste par år, jeg har bare aldrig fået dem færdigskrevet og lagt online. Skal du kun læse en af de anbefalede bøger, så tag Shawn Achor – The Happiness advantage. Det er en af de bedste bøger jeg har læst længe, så en hel klar anbefaling af at få den læst. Ellers er “I spidsen for forandringer” og “Rain” også 2 bøger jeg synes var rigtig gode.

8th habit

Stephen R. Covey – The 8th Habit – From Effectiveness to Greatness

Bogen bygger videre på de 7 gode vaner, og kommer i bogen også kort ind over de fleste. Dog vil jeg mene at man bør læse de 7 gode vaner inden denne bog. Jeg synes at over 400 sider for at beskrive den sidste af Coveys gode vaner er i overkanten. Det føles som at Covey lige skulle spinde det sidste guld på denne serie. Det kan også være at jeg havde for høje forventninger, da jeg virkelig syntes 7 gode vaner var en god bog. Har du ikke læst de 7 gode vaner, så kan du roligt tage denne bog, for der er en gennemgang af de 7 første vaner, og så ville bogen have fået en højere karakter. Ellers får den desværre ikke mere end 2/6 stjerner.

Førstehjælp til travle medarbejdere

Trine Kolding – Førstehjælp til travle medarbejdere

Trine forsøger at hjælpe alle med at få en balance mellem arbejdsliv, famlien og ens egen tid. Det er gængse begreber hun har med, men hun formår med et let læsligt sprog at få guidet læseren igennem punkterne. Hun giver redskaber til hvordan man formår at få sin hverdag til at fungere. Hun gennemgår de 3 tidstyper, Tidsoptimisten, Tidsrealisten og Tidspessimisten. 5/6 stjerner.

LauraWanderkam

Laura Vanderkam – What the Most Successful People Do Before Breakfast A Short Guide to Making Over Your Mornings

Det er ikke så meget nyt der er at hente i denne bog, der er rigtig meget beskrivelse af forfatteren og hendes familie, og mindre omkring nye koncepter. Essensen af bogen er at rigtig mange af de succesfulde mennesker har en morgenrutine hvor der indgår en form for motion. Hun mener at viljestyrke er en muskel der skal trænes og alle kan forbedre den. At man skal lave de sværeste ting på arbejdet først, mens hjernen stadig er frisk. 2/6 stjerner.

Learning to see

Lær at Se – Kortlægning af værdistrømme for at skabe værdistrøm og fjerne spild af Mike Rother og John Shook

Jeg har fået denne bog anbefalet af flere LEAN konsulenter og undervisere, da det er en af de bedste bøger til at lære at lave value stream mapping, den er også udmærket, og skal ses som en god introduktion til hvordan der laves value stream mapping. Den ramte dog lidt forbi min forventning, da den henvender sig mest til produktionsvirksomheder. Den tager jeg på min egen kappe, det burde jeg næsten have udledt, da jeg købte bogen på dansk gennem dansk industri.  3/6 stjerner.

I spidsen for forandringer

John P. Kotter – I spidsen for forandringer

Hvordan laver man ændringer i en organisation, hvilke faldgruber støder man ind i, og hvilke konsekvenser har det? Kotter gennemgår hans 8 trins proces for at skabe større forandringer, og hvilke elementer man skal huske når man går i gang. Hvis du som mig synes forandringsledelse er spændende, så gør dig selv en tjeneste og køb denne bog. Den får 5/6 stjerner.

Rain

Rain – What a paperboy learned about business af Jeffrey J. Fox

En avis drengs oplevelser. Hvordan han fik ruten, og knap kunne gennemføre den første dag. Til hvordan han optimerer ruten, med supply chain management. Mod, og hvordan man bruger det. Hvordan små ændringer undervejs har en stor effekt, som små noter til folk, der fortæller om deres avis, eller lytte til kunderne og indføre at aviser kommer i en plastic pose. Reklamering, og få udbygget ruten med nye kunder. Avis ruten og de oplevelser der er undervejs relaterer alle til en MBA uddannelse. Hvordan det at have ruten svarer til at køre en virksomhed. Pleje af eksisterende kunder, opstøvning af nye, og løbende forbedringer. Slutningen af bogen ændrer sig fra roman formen, til en slags opsummering, der relaterer områderne i bogen til forskellige værktøjer og områder der er i en MBA uddannelse. 4/6 stjerner.

Coaching

Sofia Manning – Coaching

Hendes vigtigste regel, er at vide hvad man skal coache omkring. Hvad er målet, hvad vil man opnå. Uden mål, er der ingen måde at vide om man kommer i rette retning. Ellers er bogen en gennemgang af coaching som disciplin. Hun gennemgår blandt andet de 6 grunde til hvorfor vi gør som vi gør. Forskelle imellem klart definerede mål og overflade mål. En anden vigtig pointe i bogen er at man skal tage ansvar for sine handlinger, og omstændigheder eller andre personer skylden for den situation man er i. Der er også en del af bogen hvor Sofia fortæller om hvordan man bryder med et mønster. 4/6 stjerner.

TheHappinessAdvantage

Shawn Achor – The Happiness Advantage

Den sidste bog jeg kom igennem i 2013, og en perfekt måde at slutte af på. Bogen fangede mig virkelig. Shawn Achor er en mand der har brugt over 12 år på Harvard, og siden også undervist en lang række fortune 500 virksomheder rundt om i verdenen. Bogen handler om positiv psykologi, og undervejs henviser han til egne studier, og en lang række andre studier om positiv psykologi, brugt på alt fra læger og universitets studerende, til 4 årige og dyr. Hvor lidt der egentlig skal til for at ændre en til at performe bedre. F.eks. klarede studerende sig bedre end kontrolgruppen hvis de fik at vide de skulle tænke på nogle positive ting inden de gik til eksamen. Andre eksempler var hvor læger fik lovning om et stykke chokolade, dog uden at få det, så blev de stadigvæk bedre til at finde løsninger end de kollegaer der ikke fik lovning om et stykke chokolade. Det er taget ret meget ud af kontekst, hvilket gør det svært at give et retfærdigt billede af bogen, og dets eksempler. Der er også meget konkrete måder at være glad på, f.eks. det at bruge penge på sig selv, det giver kort varig lykke. Mens en oplevelse sammen med andre giver en længerevarende positiv effekt.

Der er flere fede henvisninger i bogen, bl.a. til studier lavet af Ellen Langer, som er The Mother of mindfullness. Eller tests af The Pygmalion Effect. 6/6 stjerner.

e-pusher

Martin Thorborg – E-pusher v.2.1

Har du en webshop, så er E-pusher skrevet til dig. Den kommer med en lænk række konkrete tips til hvordan man bliver bedre til at konvertere kunderne i shoppen. Bogen er fyldt med eksempler og gode råd til at sælge mere. Jeg købte bogen “Iværksætter til jeg dør 2.0”, og fik som en del af dette tilbud E-pusher v.2.1. Den kære hr. Thorborg skrev ærligt at grunden var at han ikke havde fået gjort nok for at få bogen ud af døren, og han derfor lå inde med en ordentlig bunke. Bogen er fra 2006, med dele opdateret i 2009. Desværre bærer den præg af at nogle informationer ikke længere er helt opdaterede. Billeder i bogen fra webshops ser ret daterede ud, en af de cases der er i bogen er fra en webshop der ikke længer eksisterer osv. E-pusher V.3 er ved at blive skrevet, og jeg kan kun anbefale at vente på den. E-pusher v.2.1 har trods visse daterede emner, en masse gode information, tips og tricks. 3/6 stjerner. Havde bogen været mere opdateret ville jeg kunne give den en højere karakter.

Iværksætter til jeg dør

Martin Thorborg – Iværksætter til jeg dør 2.0

Hvor Thorborgs E-Pusher er fagbogen for webshop ejeren, er Iværksætter til jeg dør 2.0 en selvbiografi om Thorborg. Hvis man har oplevet Martin live, så er bogen en direkte fortsættelse. Den er skrevet i samme stil som når han taler, og det fungerer rigtig godt. Ok, havde det været helt som når han taler, skulle det have været skriftstørrelse 22 og kun med store bogstaver. Jeg var godt underholdt af bogen. Bogen kunne godt have været lidt længere, så der havde været plads til lidt flere detaljer. Det kan være der bliver plads til det når den uværlige version 3.0 kommer. I bogen runder Martin alle de projekter han har været igennem. Lige fra at åbne en spilbutik, droppe ud af HF, jubii.dk, spamfighter, Amino osv. Martin fortæller også det at rive teltpælene op, og flytte til USA, og efterfølgende tage rundt i verden og interviewe iværksættere til Amino. Trods min anke om at bogen gerne måtte have været lidt længere, så kan jeg klart anbefale bogen til enhver der trænger til lidt inspirerende læsning. 5/6 stjerner.

Hvis du er gået glip af de 2 første blog posts med bog anbefalinger, så skal du ikke snyde dig selv. Du finder dem lige her. Del 1 & Del 2.