Gode bøger jeg har læst, del 1

Da jeg startede min blog var jeg af den overbevisning at jeg godt kunne lave anmeldelser af alle de bøger, eller ihvertfald alle de gode bøger jeg fik læst/hørt mig igennem. Det er indtil nu langt fra lykkedes mig at holde. Det er dog blevet til anmeldelser af The Lean Startup og Isbjerget smelter. Derudover har Kanban af David J. Andersen ligget som en kladde i snart et år, inden jeg fik mig taget sammen og smidt den på bloggen.. Derfor er rækken af læste bøger også vokset betydligt mere end antallet af anmeldelser. Så derfor kommer der nu en kort opsummering af de forskellige bøger jeg har været igennem. De er ikke i sorteret rækkefølge, og jeg er ret sikker på jeg har glemt et par stykker. Jeg prøvede at regne sammen på hvor mange bøger jeg ca. læste i 2013/14, og det var ca. 2 bøger pr. måned. Jeg håber der kan give inspiration til hvilke bøger du skal kigge nærmere på. Jeg har valgt at dele artiklen op i flere dele, så der ca. er 10 bøger på hver side. Det håber jeg kan gøre det mere overskuelig, og jeg vil så løbende tilføje flere bøger.

Du vil uden tvivl se at de fleste af bøgerne linker til amazon, og det er der en god grund til. 1-Click. 1 tryk og bogen er købt og betalt, og på vej til min Kindle. Det er næsten for nemt. Jeg har også læst et par bøger eller 3 på Mofibo på en ipad, både en almindelig og en mini. Mini’en fungerede fint for mig, mens den almindelige ipad alligevel blev for tung og klodset. Men den fysiske bog er ikke gået helt af mode, og i visse tilfælde findes bøgerne ikke i en ebook udgave.

thePhoenixProject

The Phoenix Project

Den spirituelle efterfølger til The Goal, skrevet som en roman. Hvor The Goal var optimering af en fabrik, set fra produktions siden, foregår The Phoenix Project på en fabrik der sælger reservedele til biler, set fra IT afdelingens side. Bogen er fyldt med begreber fra LEAN, ITIL, KANBAN, Devops osv. Der bliver indført Work In Progress, Kanban tavler, automatisering af flowet fra udvikling -> test -> produktion. Det er en bog der burde være på pensum listen til en række it uddannelser. En utrolig god bog, som alle inden for it burde læse. 6/6 stjerner

leanit

 Lean IT

En rigtig god bog, der klart kan anbefales. Bogen giver et godt indblik i Lean IT, og hvordan transformationen sker med at få fjernet spild der ikke giver værdi for produktet eller servicen. Bogen giver et løfte om store fordele hvis man implementerer Lean på den rigtige måde i en IT organisation. Der er dog også en løftet pegefinger om alle de udfordringer man vil støde på undervejs. 5/6 stjerner.

TheGoal

The Goal

Hvad kan en 20 år gammel bog lære en om it principper? Det var cirka sådan jeg havde det da jeg blev anbefalet at læse The Goal, den er dog blevet fornyet 3 gange siden. Bogen kan godt betegnes som forgængeren til The Phoenix Project. Den er skrevet som en roman, hvor den i et læsevenligt sprog tager læseren igennem de problemer der er på produktionsgulvet og på direktionsgangen. Bogen giver en god introduktion til problemstillingerne, hvordan de forsøges løst, og hvilke følgevirkninger der dukker op. Bogen gennemgår teorien om begrænsninger, og hvordan disse flaskehalse kan ses i virksomheden. Hvor ses problemerne, og hvor det er nødvendigt at sætte ind. En super bog, som jeg virkelig kan anbefale. 6/6 stjerner

Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad Poor Dad: What The Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not

Jeg havde hørt et par positive omtaler af bogen, og efter at have været igennem den, kan jeg kun være enig i at den er fornuftigt skrevet, og har også nogle gode pointer. Bogen drejer sig om Robert Kiyosaki og hans to fædre. Hans rigtige far og han bedste vens far. Hvordan deres indflydelse hjalp ham til at få en bedre forståelse for penge og investeringer. Igennem bogen er de 2 fædres indflydelse ganske tydelig, og hvordan den ene højtuddannede, med et godt job gennem hele livet ikke formår at få den økonomiske frihed som han havde forventet. Samt hvordan den anden far, har en anden tilgang til tilværelsen. Han investerer flere penge i områder der sikrer et løbende afkast. Her bliver den rimelig amerikaniseret, og en del af de eksempler der er i bogen kan ikke overføres til Danmark. Idéer og koncepterne i bogen giver en ganske fin grundforståelse af økonomi, og forskellene på at arbejde for sig selv, og lade ens penge arbejde, end at arbejde for andre for penge. Lidt pænere er formuleringen i bogen “the difference between working for money and having your money work for you”.

Jeg giver bogen 4/6 stjerner.

100simpleSecrets

100 Simple Secrets of happy people

100 simple hemmeligheder som glade mennesker har. Ok, så langt er jeg med, men så slutter glæden også kort tid efter. Bevares der er igennem bogen 100 kapitler, alle ganske korte, der beskriver en af hemmelighederne. Jeg tror forfatteren har sat sig et mål da han startede, og han tænkte 100 lyder helt rigtigt, eller også er han blevet betalt pr kapitel. Der er en række fine pointer igennem bogen, der er også en del der er lidt udvandede. F.eks. Kapitlet “sluk fjernsynet”. Her er der et eksempel hvor psykologer har fundet ud af at folk der ser ekstremt meget tv ikke længere har så nemt ved at føre en almindelig samtale. Jeg håber ikke jeg røber for meget, men jeg vil lige nævne et par andre imponerende hemmeligheder fra bogen. “Spis frugt hver dag”, “Sæt pris på dyr”, “Få en god nats søvn”, “Vær positiv”, “Smil” eller “Få en hobby”. Så hvis du sætter pris på at spise frugt sammen med dit kæledyr, husker at få en god nats søvn, er positiv og smiler mens du har en hobby, så er du godt på vej til at kunne springe denne bog over. I det mindste er den super hurtig at læse igennem, og der er også kapitler der har lidt mere relevans.

Jeg var ikke imponeret over bogen, og har givet den 1/6 stjerner.

Exam ref 70-410

Installing and Configuring Windows Server 2012 Exam ref

“En sjælden spændende og hæsblæsende bog skal man lede længe efter”

Jeg læste den igennem da jeg tog min MCP 70-410 certificering. Bogen gennemgår de forskellige emner der er i certificeringen, og har efter hvert kapitel en quiz. Quizzen bygger på samme type spørgsmål som der findes til selve certificeringen. Den leverer cirka hvad der forventes af en Exam Reference bog, det er ikke det mest inspirerende læsning, men trods alt god baggrundsviden når man laver den praktiske del.

CrushIT

Why now is the time to Crush It! Cash in on your passion

Bogen er skrevet af Gary Vaynerchuk, om hans liv som iværksætter. Den første del af bogen er en spændende fortælling om hvad han har lavet. Hvordan han startede i hans forældres vinhandel, og udviklingen af den til at blive kæmpe store. Det er historien om hvordan nogle simple idéer udviklede sig, og hvordan det udover at booste butikken, også sikrede ham et personlig brand. Hvordan han har taget alle de sociale medier til sig, og udnytter dem til fulde. Resten af bogen er mere almindelig, i den forstand at den drejer sig mere om hvordan man selv udnytter nogle af de værktøjer som Gary har benyttet sig af. Til tider er bogen som en amerikansk feel good film, hvor det hele bliver lidt for sukkersødt. Tim Ferris fra 4 hour work week skriver på coveret, så står det i skarp kontrast til Gary som næsten er i den modsatte grøft, og det eneste tidspunkt hvor han ikke arbejder, er når han sover. Hans forretningsmodel tager udgangspunkt i sit personlige brand, og hvordan man kan kapitalisere på det.

Jeg giver bogen 3/6 stjerner.

Strength finder

Strength Finder 2.0

Bogen gennemgår hvordan man finder sine stærke sider, samt en gennemgang af 34 forskellige temaer og idéer til at hvordan man gør noget ved det. Enten i form af hvordan man udnytter den pågældende styrke, hvordan man forbedrer den, og hvordan man arbejder sammen med andre der har den pågældende styrke. Da jeg læste bogen var det sjovt at se hvor mange personer man kunne sætte på de forskellige styrker, og hvor stor forskellen var. Det er en god måde at få et bedre overblik over ens styrker, og hvordan man relativt nemt kan arbejde med området for at blive bedre. Bogen leder frem til at man kan tage en online test, hvor man efter testen får en rating af de forskellige områder der er dækket af i bogen. Det kan være at det er unfair at bedømme bogen uden at have taget testen, men mangler koden til at kunne få den fulde test, af en eller anden årsag fulgte den ikke med på den ebog jeg købte.

Den får 4/6 stjerner.

TheBroCode

The Bro Code

Har du set serien How I Met Your Mother? Hvis ja, så kender du karakteren Barney Stinson, der igennem hele serien citerer fra The Bro Code, bogen som indeholder alt viden hvordan man som “Bro” skal opføre sig. Bogen er ganske hurtigt læst, og er ok underholdende. Hvad der virker utrolig godt som oneliners i en serie, bliver hurtigt ensformigt i en bog. Der skulle også være en lydbog indtalt af Neil Patrick Harris, det kan være det trækker den op. Bog udgaven får 3/6 stjerner.

Are you happy now

Barbara Berger Er du lykkelig nu – 10 måder at leve et lykkeligt liv på

Barbara forsøger igennem hendes 10 punkter at få læseren til at blive mere lykkelig. Om det gør en meget lykkeligere ved jeg ikke, der er dog nogle ganske interessante pointer imellem. Hendes fortællinger er ikke altid lige relevante, og tit lidt for lange, jeg havde givet 5/6 hvis det var rettet. Nu bliver det i stedet til 4/6 stjerner.

Inspiration til læsning

Jeg håber ovenstående bøger kan give dig inspiration og lyst til at komme i gang med en ny bog. Jeg synes selv jeg har fået læst mange gode bøger, og dette var kun del 1. Kig endelig videre efter de næste anbefalinger.

Flere forslag i del 2 og i del 3.