Gode bøger jeg har læst, del 4

Hvis du har været igennem de første 3 dele af mine boganmeldelser, så har du rundet over 30 anbefalinger. Her får du de 10 næste anbefalinger.

twelve pillars

Jim Rohn and Chris Widener – Twelve Pillars

Uden tvivl den bedste bog jeg har læst i 2016. Det er selvfølgelig kun februar. Bogen er en god historie om 12 grundsten du skal have på plads for at få et godt liv. Det er ikke fordi jeg ikke har hørt om dem før, og det har du uden tvivl også. Men bogen er modsat utroligt mange andre amerikanske bøger ikke 300 sider for lang, der er omkring 120 sider. På nogle punkter går den hurtigt henover tingene og så slutter den meget amerikansk. Men pointerne i bogen er stadig glimrende. Det er bl.a. at have fokus på helbred, familie, venner. Fokusere og sætte mål, omgive sig med de rette folk, hele tiden suge ny viden til sig. Køb den, læs den, det tager max 1-1½ time. 5/6 stjerner.

the everything store

Brad Stone – The Everything Store

Bogen om Jeff Bezos og Amazon. Jeg var godt underholdt af historien om hvordan Jeff gik fra at ville stifte verdens største bog butik, hvor alle titler skulle være tilgængelig online. Til at han ville have verdens største butik med mulighed for at kunne sælge alt. Hvordan han undervejs bl.a. revolutionerende e-bøger og fik sparket liv i en særdeles lukrativ Cloud platform i Amazon AWS. Udover de positive sider af Amazon, så kommer forfatteren også forbi alle de steder hvor Amazon har fejlet, og dem er der faktisk en del af. Bogen giver også et indblik i hvordan det er at arbejde for Amazon. Samt hvor meget alle led i værdi kæden forsøger at spare, for at kunne give den bedst mulige pris på Amazons varer. En god bog jeg klart vil anbefale til alle der gerne vil vide mere om Amazon og Jeff Bezos 4/6 stjerner.

Jeg er Zlatan

David Lagercrantz – Jeg er Zlatan Ibrahimovic

Første bog jeg har læst igennem mofibo på en ipad mini, det virkede upåklageligt. Bogen er skrevet på en spændende og inspirerende måde. Den tager med på ryggen af Zlatan fra den hårde opvækst i Rosengårdskvarteret i Malmø, og hele vejen til at blive en feteret verdensstjerne. Det er lige fra at stjæle cykler, komme i karambolage med spillerne lige fra ungdomsklubberne, til alle de steder han har været. Alt i bogen beskrives på en måde så hans had, vrede og synspunkter virkelig kommer frem. Flere af hans største øjeblikke er beskrevet både før, under og efter. Bogen slutter inden hans eventyr i PSG begynder, hvilket en ny bog der er undervejs muligvis råder bod på. Alt i alt en god og hurtig læst bog om Zlatan Ibrahimovic, 5/6 stjerner.

Fluent forever

Gabriel Wyner – Fluent Forever: How to Learn Any Language Fast and Never Forget It

Bogen er omkring hukommelse og hvordan hjernen virker og hvordan man kan udvikle sin evne til at huske.

Eksempel. Hvis jeg får en test, og enten får 20 minutter til at læse op på den, eller 10 min til at læse op og 10 min til at skrive noter. Så er sidst nævnte den mest effektive metode. Hele bogen er bygget op omkring hvordan og hvornår vi som mennesker har størst mulighed for indlæring. Ved at repetere efter bestemte intervaller kan vi få informationerne til at flytte fra de dele af hjernen der glemmer det igen til de permanente områder. Der er forskellige måder hvor på hjernen kan snydes til at lagre informationerne. Der er desværre ingen magi og vejen frem kræver desværre hårdt arbejde. Bogens anbefaling er at bruge Anki der er et program der f.eks. kan vise et billede og en tekst. Teksten kunne være kylling, og billedet viser en kylling. At du både får det som tekst og billede virker dobbelt og gør det nemmere at huske, når du skal skrive kylling på det sprog du er i gang med at lære. Men det er gentagen repetition der får dig til at huske det. Anki er værktøjet der gør det nemmere. Der findes flere andre af sådanne programmer. Min personlige præference er Memrise, det fungerer ganske godt.  Men du skal ikke tro du kommer sovende til at lære et nyt sprog, og godt nok har et par tvillinger lært tyrkisk på 7 dage med Babel. Så det kan jo lade sig gøre. Bogen får 3/6, indholdet var lærerigt nok, men jeg synes den var kedelig at komme gennem.

Listen louder

Jonathan Løw – Listen Louder 

I bogen kommer Jonathan igennem en række punkter, hvor det mest essentielle er at man skal lytte mere end man snakker. På mig virker bogen som et stykke værktøj der bedst kan bruges hvis jeg samtidigt havde haft en forløb, workshop/foredrag med Jonathan. Dermed ikke sagt at bogen ikke kan bruges uden. Bogen er velskrevet og der er ganske tydeligt at se at han ikke har været bleg for at hente inspiration hos f.eks. Seth Godin og Stephen R. Covey, og kunne bruge det til at fremhæve hans pointer. Covey sagde i 7 gode vaner: “De fleste mennesker lytter ikke med det formål at forstå. De lytter med det formål at svare.”, og det kunne næsten være den sætning der gav Jonathan hans idé til Listen Louder. Selvom bogen kun er på 90 sider, så formår han at fylde den med god information, relevante eksempler og nogle fine pointer. Jeg ser gerne han laver “Listen Louder v.2” og smider 100 sider mere i bogen. Jeg købte bogen som en del af en bog pakke hos LaserTryk, og fik derfor en række bøger relativt billigt. Jeg har set bogen koster 149kr, og det er måske til den høje side når den ikke har flere sider. Nu er det så ikke pris der er afgørende for karakteren, så får den 4/6 stjerner.

den geniale iværksætter

Toke Kruse – Den geniale iværksætter

Hvis ikke du ved det på forhånd, så er Toke stifter af Billy’s Billing. Når du har læst bogen, så ved du det med sikkerhed, for Toke benytter enhver lejlighed til at promovere hvor godt han synes Billy’s Billing er. Det skærer lidt i øjnene at dem der bag på bogen anbefaler bogen er hans venner/samarbejdspartnernere. Specielt Tobias der skriver at han har lært mere om bogføring og regnskab i bogen end på 5 år som økonomi studerende på Copenhagen Business School. Bevares, bogen er også 160 sider lang i mini format med massere af illustrationer. Nok om den lettere forfejlede promovering af bogen. For selve bogen er faktisk en god introduktion til det at være iværksætter. Fokus er modsat mange andre iværksætter bøger på regnskabsdelen. Den fordyber sig ikke ned i områderne, men beskriver en række områder det er værd at have styr på. Alt fra at have styr på sin tid, over at sikre sig at ens virksomhed differencerer sig fra de øvrige, til at vide hvem ens kunder er. Alt i mens der er styr på økonomien og bogføringen. Gennem bogen mærker man at Toke virkelig brænder for det han laver, og det er essentielt det der er vigtigt når man er iværksætter. 3/6 stjerner.

haster fornemmelse for forandring

John P. Kotter – Haster! Fornemmelse for forandring

Bogen er om forandringsledelse, og hvordan det er et begreb alle ledere skal arbejde med at implementere i organisationen. Han har en række eksempler fra organisationer der har haft succes og ikke mindst fiasko med forandringsledelse. Kotter mener der skal ske løbende forandringer i virksomheden, for ikke at blive for selvfede (ikke hans ord). Der er nok af aktuelle eksempler på virksomheder der har glemt at ændre sig. Ikke mindst under krisetider/finanskriser.

“Da folk fejlagtigt tror, at noget tvingende nødvendigt udmønter sig i, at man farer omkring, er det undertiden noget, de faktisk forsøger selv at skabe. Den frustrerede chef skriger på implementering. Medarbejderne farer forvildede rundt: de sprinter af sted, holder møder, nedsætter arbejdsgrupper, sender e-mails – hvilket alt sammen fremkalder en hvirvelvind af aktivitet. Men mere bliver det ikke til, en hvirvelvind eller, værre endnu, en tornado der ødelægger alt og intet konstruktivt fører med sig.”

Der er en del gentagelser og dårligt sprogbrug i bogen, om det kun er i den danske oversættelse ved ikke. Men det til trods, så er det stadigvæk en glimrende bog omkring forandringsledelse. Bogen er på lidt over 200 sider men er hurtigt læst. 4/6 stjerner

Billede af Seth Godin Tribes

Seth Godin – Tribes – We Need You to Lead Us

Der er mange der taler rigtig positivt om Seth Godin, og han har da også solgt millioner af bøger. Indtil nu har han skrevet 18 bøger. Jeg blev dog skuffet over bogen Tribes. Den er velskrevet, og tankerne er som sådan også fine. Det er bare overfladisk og uden ordentlig substans. Hans eksempler er i stil med “En fyr blev træt af at vente på at komme ind til en event, så han gik rundt om hjørnet og sms’ede/tweetede og fik 100vis af mennesker til at dukke op til fest på den bodega han gik ind på. Så har du bare en god idé og en mobil telefon, så kan du gøre det samme.”. Der skøjter han let og elegant henover at det måske har taget mange år at opbygge hans følgere. Så at sige at enhver kan gøre det er for tyndt. Der er desuden utrolig mange gentagelser i bogen, som om han havde et mindste antal sider han skulle opnå. Så læs bogen, hvis du er strandet et sted udelukkende med Tribes på din Kindle og intet andet at bruge tiden på. Ellers vælg noget andet. 2/6 stjerner.

Billede af bogen Sådan blev jeg Kasi Jesper

Sådan blev jeg Kasi Jesper

Med de senere års konstante liv i mediernes søgelys, så kender de fleste Kasi Jesper på godt og ondt. I bogen kommer man ind bag facaden og får lidt flere nuancer af de historier der har været delt i medierne. Hvor der i flere tilfælde har været nedlagt fogedforbud mod historierne, og hvor Skat har måtte stå skoleret fordi de ikke har håndteret sagen ordentlig. Jeg var godt underholdt, og stil mæssigt ligger den lidt op af “Børshaj” af Lars Tvede. Dog ikke helt så godt skrevet som netop “Børshaj”. Bogen starter fra Jesper får job på en tankstation, til han bliver forpagter af først 1 og senere 4 tankstationer. Hvordan han herefter får ansvaret for en række fakta butikker, og senere hopper ud i den mere kendte historie om at sælge smykker for Pandora. Undervejs bliver hans håndbold eventyr med AG København beskrevet godt og grundigt, mens hans engagement i Brøndby IF ikke får samme mængde plads. Nu da de fleste kender historien i forvejen, så røber jeg slutningen. Nemlig at han “frivilligt” sælger hans firma til Pandora, og kort tid herefter forlader virksomheden. Mens tankerne om at sælge hans egne smykker i koncernen Endless kun afventer udløbet af hans konkurrence klausul. Sidste ord i Kasi Jesper er næppe skrevet endnu, og jeg glæder mig til at følge med i næste kapitel. 4/6 stjerner.

the adventures of an it leader

Robert D. Austin – The Adventures of an IT leader

En bog om livet som it chef/CIO i en større virksomhed. Stilen ligger lidt i retning af The Goal og The Phoenix Project, og fortæller gennem den fiktive Jim Barton historien om de udfordringer der er som CIO i en større amerikansk virksomhed. Jim er i en større virksomhed der gennem de seneste 3 år er vækstet ekstremt meget og en infrastruktur der har svært ved at understøtte virksomheden. Personligt synes jeg ikke bogen rammer samme gode indlevende fortæller stil som de 2 tidligere nævnte bøger. Jeg formåede i flere omgange næsten at være ved at falde i søvn. Bogen er meget amerikaniseret, hvilket i dette tilfælde ikke er en god ting. Bogen runder dog interessante emner, men alt i alt ikke en bog jeg kommer til at læse igen. 2/6 stjerner.